Begin April heeft de raad ingestemd met de nieuwe beleidskaders voor Asielopvang binnen onze gemeente. Dit gaat uit van kleinschalige gespreide opvang over 3-5 locaties, en vormt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het eerdere Woonvoorziening voor Asielzoekers plan. Het is mooi dat wij in een gemeente wonen die zijn verantwoordelijkheid neemt v.w.b. ontlasting van Ter Apel, terwijl 40% van de gemeentes in Nederland niets doet. Verder is het mooi dat het herziene beleid tot stand is gekomen door respectvol overleg, zonder dat inwoners schuimbekkend tegenover het openbaar bestuur zijn komen te staan, zoals dit in diverse andere gemeentes het geval is geweest.
We zijn als lokale VVD van mening dat kleinschaligheid de beste oplossing biedt, zeker voor de kleinere plattelandsgemeentes. Het bevordert de integratie, vermindert de belasting voor de lokale dorpsbewoners, en vergroot de acceptatie. Bovendien kan er als gevolg van betere acceptatie voor langere termijn gepland worden, zodat ook een betere kwaliteit woningen gebouwd kan worden ipv flexwoningen die over tien jaar afgeschreven worden.
De ideale oplossing bestaat volgens de VVD uit opvang conform de spreidingswet (250-300 vluchtelingen), verspreid over 4-5 locaties in de grotere kernen, met ieder een aantal tussen de 50 en 100 personen, terwijl het gemeentelijke plan nog uitgaat van een aantal boven de spreidingswet. Een tweetal partijen wil zelfs tot 1000 mensen opvangen.
De meest efficiƫnte oplossing voor de ondersteuning van kleinere centra is dat het COA ambulante/centrale teams opricht ipv een vast team voor elke locatie. Dit moet dan middels een convenant met het COA vastgelegd worden. Aangezien de asielopvang momenteel vastloopt, is de kans groot dat we er met het COA uit moeten kunnen komen.