Realistische en betaalbare energietransitie

De VVD vindt het belangrijk dat er een oplossing komt voor het dreigende energietekort en de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Oplossingen waar wij ook in onze gemeente een bijdrage aan kunnen en moeten leveren.

Onze gemeente is een groene gemeente met een landelijk karakter dat we graag zo willen houden. We vinden dat in onze leefomgeving geen windmolens en zonneparken (op land en water) passen, ook geen biomassa vanwege de intensieve houtwinning en geen vervuilende en geuroverlast gevende biovergisters. Duurzame energieopwekking is veel effectiever wanneer dit kleinschalig gebeurt dichtbij de gebruiker. Bestaande en nieuwe daken voorzien van zonnepanelen is een betere oplossing om de energietransitie te stimuleren en het unieke landschap van onze gemeente te beschermen.

De VVD wil dat de gemeente een actieve rol speelt in het informeren van haar inwoners over wat iedereen kan doen om bij te dragen aan de energietransitie. Inwoners kunnen zelf ook duurzame keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld je woning verder isoleren, bij (ver)nieuwbouw nieuwe energiezuinige technieken toepassen en het dak van je woning of bedrijf voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken in combinatie met het direct gebruik ervan.

Het is ook belangrijk om simpele zaken als de thermostaat een graadje lager en korter douchen, voortdurend onder de aandacht te brengen. Ook met het geven van voorlichting over bewust consumeren en hergebruiken van producten snijdt het mes aan twee kanten. Verder wil de VVD daar waar mogelijk het aanplanten van bomen stimuleren.

Inzetten op innovatieve ontwikkelingen zoals waterstof en bewust energiezuinig gedrag helpt ons in de gemeente om groen en groei succesvol hand in hand te laten gaan. De VVD wil concreet meten of de keuzes die gemaakt worden wel echt leiden tot energiebesparing en CO2-reductie.