Passende woonruimte in een veilige en groene omgeving

Een prettige woonomgeving die veilig is met genoeg natuur en groen in de buurt en voldoende en bereikbare voorzieningen. Onze gemeente kenmerkt zich vooral door het groene en landelijke karakter. Ook is onze gemeente een van de veiligste gemeenten van Nederland. Op beide zijn we trots en willen we zeker behouden. 

Voor de leefomgeving ligt er een grote opgave die we in de komende jaren gaan aanpakken. Denk hierbij aan de woningvraag en behoud van het groen. We willen dat inwoners van Tynaarlo kunnen recreëren en elkaar ontmoeten. Als beheer en onderhoud van de openbare ruimte financiële inspanningen vraagt, zetten we ons hiervoor in.

Er is een groot tekort aan geschikte en betaalbare woonruimte, van betaalbare huurwoningen tot koopwoningen. Een landelijk probleem waar ook de gemeente Tynaarlo zijn steentje aan zal bijdragen, letterlijk en figuurlijk. De VVD wil binnen bestaand bebouwd gebied woonmogelijkheden toevoegen. Liever een hogere dichtheid binnen de kernen dan uitbreiden buiten de kernen wat ten koste gaat van natuur en groen. Dit geldt ook voor bedrijventerreinen. De bestaande bedrijventerreinen revitaliseren en herstructureren heeft de voorkeur boven uitbreiden. Bij de revitalisering wil de VVD veel aandacht voor energiebesparing en duurzaam (ver)bouwen.

Ondanks het feit dat de woningvraag op dit moment groot is, houden we rekening met de tijdelijkheid van die verhoogde vraag. Hoe ziet die vraag er over 20 tot 30 jaar uit? Vergrijzing en ontgroening en de trend naar meer thuiswerken kan de vraag naar andere type woningen doen veranderen. De VVD is dan ook voorstander van een deel van de woningvraag op te lossen middels tijdelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld door meer regelruimte te creëren voor tijdelijke voorzieningen voor het verblijf van ouderen bij de kinderen.

We willen initiatieven om duurzaam en energiebesparend te bouwen volop stimuleren, zowel voor grote bouwprojecten als kleine particuliere initiatieven. Snelheid en meedenken wordt de gemeentelijke basishouding en waar nodig tonen we lef en daadkracht. Te lang liggen  woningbouwplannen op de tekentafel (onder andere in Eelde en Zuidlaren). Bestuurskracht is nodig!

Om het groene en landelijke karakter in onze gemeente te behouden vindt de VVD dat er geen ruimte is voor windmolens en zonneparken. De agrarische sector is van oudsher een belangrijke speler in onze gemeente. De VVD vindt dat dat zo kan blijven en wil de agrarische bedrijven die toekomstgericht en duurzaam ondernemen daarbij ondersteunen.