Onderwijs, sport en cultuur dichtbij

Jong geleerd is oud gedaan. Als de basis goed is dan nemen kinderen dat in hun volwassen bestaan ook mee. Onderwijs, sport en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, waarbij het primair gaat om het welzijn van iedereen. Zo hebben we onderwijs nodig om vaardigheden te leren en toe te passen in onze huidige kennismaatschappij, sport en bewegen nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven en cultuur nodig om met elkaar verbonden en geïnspireerd te blijven. Onderwijs, sport en cultuur vormen dus als het ware een drie-eenheid.

De VVD vindt investeren in onderwijs, sport en cultuur belangrijk, maar wel vanuit een concrete behoefte vanuit sectoren zelf. We geloven dat elke sector heel goed weet waar ze specifiek behoefte aan heeft. Als het niet mogelijk is om uit eigen financiële middelen bepaalde doelen te halen, dan wil de VVD daar waar mogelijk een faciliterende rol spelen. Centraal staat hierbij minder regels en meer samenwerking. Doelmatigheid speelt altijd een rol.

Op het terrein van samenwerking zijn al tal van goede stappen gezet, denk bijvoorbeeld aan de kindcentra, bibliotheken in scholen, aansluiting bewegingsonderwijs met sport en cultuur in en buiten de klas. We zien het grote belang van verdergaande samenwerking tussen sectoren in relatie tot gezondheid en zorg. Als onderwijs, sport en cultuur goed samenwerken, dan heeft dit een belangrijke preventieve werking op het welzijn van iedereen, waardoor ook het beroep op gezondheidszorg en jeugdzorg afneemt. Dit helpt de druk op het sociaal domein te verlichten.

Om welvarend en innovatief te blijven, willen we ervoor zorgen dat onderwijs, sport en cultuur zowel qua voorzieningenniveau als inhoudelijk van uitstekende kwaliteit zijn. Voor infrastructuur en voorzieningen is de gemeentelijke overheid verantwoordelijk. Voor de inhoudelijke kwaliteit zijn de professionals, de besturen en toezichthouders verantwoordelijk. 

Verantwoordelijkheid krijgen betekent voor de VVD ook verantwoording afleggen. Dit betekent dat de gemeente aangesproken mag worden bij tekortkomingen van infrastructuur en voorzieningen en professionals bij inhoudelijke tekortkomingen.

Voor de gemeente betekent dit goed inzicht geven in de kwaliteit van gebouwen, terreinen en voorzieningen, maar ook bijvoorbeeld de zorg voor een goede en veilige bereikbaarheid.

Voor de schoolbesturen, sportverenigingen en culturele instellingen betekent dit goed inzicht geven in de doelen, programma’s, kwaliteit en resultaten. Voor zowel de gemeente als de besturen, verenigingen en instellingen geldt dat bijgestuurd wordt als zich tekortkomingen voordoen. Samen zorgen we zo voor kwaliteit op het terrein van onderwijs, sport en cultuur.