Goede en betaalbare zorg en ondersteuning

Als er zorg nodig is, dan vindt de VVD dat er altijd kwalitatief hoogwaardige, professionele, gecertificeerde en gespecialiseerde zorg geboden dient te worden.

Maatschappelijke ondersteuning is verankerd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wij vinden het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en de gemeente daarvoor ondersteuning via de WMO geeft. Aanvankelijk werd de vergoeding van deze ondersteuning mede bepaald aan de hand van het inkomen van betrokkene. Sinds 1 januari 2020 geldt er voor iedereen dezelfde eigen bijdrage. De VVD vindt dit onjuist. Hierdoor doen meer inwoners dan voorheen een beroep op deze ondersteuning, waardoor de kosten van de gemeente fors zijn toegenomen. De VVD zoekt naar mogelijkheden om deze toename terug te brengen en/of de centrale overheid deze toename te laten dragen.

Het sociaal domein is door de decentralisatie het hoofdbestanddeel van de begroting van de gemeente. De feitelijke kosten zijn vele malen hoger dan het budget dat door de centrale overheid is overgedragen. Naast blijvende druk op de centrale overheid om dit te compenseren, vindt de VVD het onze eigen verantwoordelijkheid om keuzes te maken binnen het beschikbare budget. De afgelopen vier jaar zijn de gewilde resultaten voor het sociaal domein niet gerealiseerd. De oplopende tekorten, wachtlijsten, groeiende vraag naar zorg en het dreigend tekort aan kwalitatief goede zorgmedewerkers en ondersteuning draagt daar niet aan bij. Het is een groot maatschappelijk vraagstuk, waar meer dan de helft van het gemeentelijk budget aan wordt besteed.

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kunnen er ondanks preventieve inspanningen problemen optreden in ieders leven. Investeren in preventie is van onschatbare waarde. Voor jezelf maar ook voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving is lokaal voldoende en passende basisondersteuning noodzakelijk. Investeren in preventie of snel passende zorg leidt tot kostenreductie. Een mooi voorbeeld is het inzetten van praktijkondersteuning huisartsen (POH) dat leidt tot snelle specialistische hulp en voorkomt onnodig doorverwijzen.

Eén gezin, één plan, één regisseur, is het uitgangspunt van de Jeugdwet. Ouders hebben verantwoordelijkheid voor de zorg van hun kinderen. Zij weten wat het beste is voor hun kind en het gezin. Ouders krijgen daarom zo veel mogelijk de regie. Ouders en hulp-/zorgverleners weten elkaar eenvoudig te vinden, zodat in een kort tijdsbestek passende en resultaatgerichte ondersteuning wordt geboden. Door deze samenwerking en afstemming zijn minder hulpverleners in een gezin betrokken.

Jeugdproblematiek wordt ook ervaren binnen de sociale omgeving van de jeugd, zoals onderwijs, sport, cultuur, kinderopvang en huisartsen.

Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van veel problemen bij de jeugd voortkomt uit bijvoorbeeld armoedeproblematiek, schulden, complexe scheidingen, middelengebruik en schoolverzuim. De VVD streeft dan ook naar integrale ondersteuning, waarbij de oorzaken van problemen beter geanalyseerd worden. De gemeentelijke sociale teams spelen hier een belangrijke rol in.

De VVD wil iedere jeugdige en/of inwoner die zorg of ondersteuning nodig heeft, passende en snelle zorg bieden. De VVD wil de actuele situatie binnen het sociaal domein evalueren. Dit geldt met name voor de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning. Op basis van die evaluatie willen we richting geven aan het beleid.