Starterswoningen in Vries Zuid

Tijdens de raadsvergadering van 10 mei 2022 werd in de gemeenteraad van Tynaarlo gedebatteerd over de starterswoningen in Vries. De aanleiding voor dit onderwerp was een brief met schriftelijke vragen onder andere door de VVD gesteld aan het college van Tynaarlo.

De vraag van de avond was: ‘Wat is de definitie van een starterswoning?

Zowel binnen de gemeenteraad als binnen het college was er sprake van een andere definitie. Met daarnaast de strenge kaders voor het bouwen van starterswoningen, marktconforme grondprijzen en het instellen van een maximaal bouwhoogte.

De jonge starters voelen zich niet gesteund door de gemeente, twee van deze jongeren kwamen inspreken in de gemeenteraad. Het plan dat ze hadden was het bouwen van vijf starterswoningen van rond de 200.000 euro in Vries-Zuid. Het plan werd niet door de gemeente uitgekozen, de voorkeur ging uit naar vijf huurwoningen in de middenhuursector. 

Namens de VVD hield Gezinus Pieters een pleidooi en te onderzoeken of er elders in Vries-Zuid een kavel vrijgemaakt kan worden om de jongeren alsnog aan een starterswoning te helpen. Het college bij monde van René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) gaf aan dat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.

De wethouder heeft voorgesteld dat het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad naar andere mogelijkheden voor starterswoningen in Vries gaat kijken. De VVD is voorstander van dit initiatief en zal de ontwikkelingen op de voet volgen.